امروز: سه شنبه 29 اسفند 1402
دسته بندی محصولات
بخش همکاران
بلوک کد اختصاصی

دانلود تحقیق مناره ها

دانلود تحقیق مناره ها دسته: معماری
بازدید: 1 بار
فرمت فایل: doc
حجم فایل: 19 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 28

مناره در هنر معماری اسلامی ایران دارای مقام ویژه‌ای است این عنصر مسجد جهت رساندن صدای مؤذن و فراخوانی تودة‌ نمازگزاران در مساجد به وجود آمد و جنبة تزیینی و آرایشی آن در ایران بسرعت قوی‌تر شد

قیمت فایل فقط 23,400 تومان

خرید

مناره در هنر معماری اسلامی ایران دارای مقام ویژه‌ای است. این عنصر مسجد جهت رساندن صدای مؤذن و فراخوانی تودة‌ نمازگزاران در مساجد به وجود آمد و جنبة تزیینی و آرایشی آن در ایران بسرعت قوی‌تر شد؛ به گونه‌ای كه محلی شد برای نمایش انواع هنرهای تزیینی آجركاری و كاشیكاری. ظاهراً زینت دادن  و منقش و رنگی كردن مناره‌ها از نیمة قرن سوم هجری به بعد معمول شده است، از این دوره به بعد بدنه و كلیة قسمتهای خارج مناره‌ها برافراشته گویای این حقیقت است كه مناره تنها به عنوان بیشتر برای زینت مساجد به كار می‌رفته است. با توجه به ارتفاع این مناره‌ها كه نگاه را به بالا می كشاند و عظمت را القا می كند می توان گفت وجود مناره در مساجد وسیلة نزدیك شدن به خالق و نیروهای طبیعت نیز هست و به همین دلیل در تزیین و زیباسازی مناره دقت زیادی شده است، به طوری كه هر مناره فقط نشان دهندة یك هنر نیست بلكه بعضی از مناره‌ها  جلوه‌گر مجموعه‌ای از هنرهای تزیینی، خطا طی،؟ نقوش هندسی، و گل بوته‌های مختلف هستند. در بدو امر، قاعده و قانون خاصی برای محل ساختن مناره‌ها نبوده است، گاه در چهار گوشة مسجد، زمانی جدا از در ورودی، گاهی وصل به بنا، و گاهی با فاصله از بنای مسجد ساخته می شده است. ساختن مناره در زمان سلجوقیان در سطح بسیار گسترده‌ای توسعه و تكامل یافته و از اهمیت خاصی نیز برخوردار است. در این دوره ایجاد مناره به صورت نشانی از مساجد و راهنمای كاروانیان به شهر رواج فوق العاده‌ای داشته و در طرز بنای آنها دگرگونیهایی پیدا شده است. این دگرگونیها و نوآوری را می‌توان از شاهكارهای هنر معماری ایران دانست. فرم بیشتر مناره‌های سلجوقی استوانه‌ای و شامل انواع مناره‌های كوتاه و ضخیم و مناره‌های بلند، كه قسمت بالای آن باریك و ظریف است، می‌شود. این مناره‌ها به واسطة ارتفاع بلندی كه داشته‌اند كمتر برای اذان گویی به كار می رفته‌اند و مؤذن بالای مسجد اذان می‌داده است. در واقع این مناره‌های بلند و باریك و مزین شده بیشتر جنبة زینتی داشته و با باریك و وسیع شدن تنه، حلقه‌ها، و قرنیزهای تزیینی خود، زیبایی خاصی را القا می‌كنند. در بعضی از این مناره‌ها مقرنس كاریهای بسیار زیبایی دیده می‌شود كه مناره شكل میله‌های چراغهای دریایی را به خود گرفته است. تزیینات این مناره‌های آجری – با توجه به این كه هنر آجرچینی پركار و پرنقشه از خصوصیات معماری دورة سلجوقی بوده- عبارت است از نقشهای آجركاری تكرار شده، این دوره از معماری ایران بوده است. مناره‌های دورة سلجوقیان مثل اكثر مناره‌های دوران اسلامی ایران، در داخل میله دارای پلكانی هستند كه پله‌های آنها در اطراف محوری به بالا صعود می كند و معمولاً پله‌ها حلزونی شكل ساخته شده‌اند. از زمان سلجوقیان مناره‌های زیادی به جای مانده كه به شرح آنها می پردازیم.

منارة تاریخانة دامغان

یكی از قدیمی‌ترین مناره‌های موجود در ایران كه دارای تاریخ است منارة مسجد تاریخانه دامغان است كه در زمان طغرل به سال 450 هجری (1058 میلادی) ساخته شده است. این منارة زیبا از پایین به بالا باریك شده و یكی از مناره‌های استوانه‌ای شكل دورة سلجوقیان است. بدنة‌مناره با آجرچینیهای زیبا در طرحهای هندسی، در قسمتهای مختلف تزیین شده است . در قسمت وسط كتیبه‌ای به خط كوفی برجسته با كاشیهای آبی فیروزه‌ای جلوة خاصی به این مناره می دهد. بلندی این مناره در حدود 25 متر و دارای 86 پله در داخل است، محیط آن در پایین حدود 13 متر است و به نسبت ارتفاع مناره در بالا 8/6 متر است. مناره سكو ندارد و از روی زمین مدور ساخته شده است. در ارتفاع 5/10 متری كتبیه‌ای آجری به خط كوفی برجسته با كاشی به عرض 30/1 متر وجود دارد كه نام الامیر السیدالاجل در آن خوانده می‌شود. بانی این مناره بختیار بن محمد است كه در دامغان آرامگاهی هم برای پدر خود محمد بن ابراهیم، ملقب به پیر علمدار، بنا كرده است.

منارة مسجد پامنار زواره

این مناره به سال 461 هجری (1068 میلادی) ساخته شده و از زمان الب ارسلان سلجوقی به جای مانده است. در این منارة‌ استوانه‌ای شكل كتیبة جالب توجهی به خط كوفی ساده برجسته از آجر تراش وجود دارد. كتیبة این مناره از زیباترین كتیبه‌های قرن پنجم هجری قمری به شمار  می رود، كه با گل و بوته‌های زیبا مزین است. در این كتیبه‌ كلمه الله و تاریخ سنه احدی و ستین و اربعمائه ذكر شده است.

منارة ‌مسجد جامع كاشان

این منارة استوانه‌ای شكل دارای بدنه‌ای آراسته به نقوش هندسی هشت و هفت، مضر گلوگاهی، و سه سطر كتیبة كوفی آجری است كه تاریخ بنای آن را سال 466 هجری قمری (1073 میلادی) ذكر می‌كند . مناره را مجدالدین احمد بنا نهاده است. مناره در ضلع شمال شرقی مسجد در وضعیتی خاص قرار گرفته است. وجود غرفة فوقانی این مناره در زیبا جلوه دادن این اثر سلجوقی بسیار قابل اهمیت است.

منارة مسجد جامع دامغان

این مناره در قسمت شمال شرقی مسجد واقع شده و تنها بنایی است كه از مسجد جامع قدیم باقی مانده است. تاریخ بنای آن را حدود سال 500 هجری تخمین می‌زنند. به طوری كه در كتاب مطللع الشمس نوشته شده: «منارة مذكور دارای 105 پله است و ارتفاع آن 31 ذرع و قاعدة‌ مناره مربع و هر ضلع آن نیز 5 ذرع است، ولی اكنون به سبب اینكه قاعده یا سكوی مناره زیر خاك پنهان است شكل كرسی و قاعدة‌ آن معلوم نیست. ارتفاع مناره امروزه حدود 75/26 متر و محیط آن در قسمت پایین 05/14 متر و در بالا حدود 85/6 متر است. روی بدنة مناره تزیینات و كتیبه‌ای به خط كوفی از آجرهای نازك دیده می‌شود. از آنجا كه احتمال می رود. تزئینات كاشیكاری این دو مناره متعلق به زمان ساختمان مناره ها باشد از جایگاهی خاص برخوردار هستند. قسمت كلاهك یا نوك مناره خراب شده است.

منارة چهل دختران

منارة‌چهل دختران در منتها الیه شمالی محلة جوباره از محلات قدیمی اصفهان و محل سكونت یهودیان این شهر واقع شده است. این منارة مدور 24 متر ارتفاع دارد و اگر پنج متر بلندی سكوی آجری پایة مناره را نیز در نظر بگیریم ارتفاع كل مناره 29 متر می‌شود كه ظاهراً یك متر از نوك آن نیز از بین رفته است. قطر مناره در پایین 9/2 متر و در بالا باریكتر است. سكویی كه میلة‌مناره برفراز آن استوار است شكل هشت ضلعی دارد. بدنة‌مناره با طرحهای آجری مختلفی تزیین شده است و در بالاترین قسمت مناره تاج مناره با برجستگی كمی به چشم می‌خورد. پنجرة بزرگی در قسمت بالای مناره، در ثلث دوم دبنه، رو به سمت جنوب موجود است كه دهانة‌ آن مستطیل شكل و قسمت بالای آن از چوب و در طرفین دارای ستونهای گرد كوچكی است كه نیمی از آنها در داخل  دیوار مناره جای گرفته‌اند. كتیبة فوقانی مناره به خط كوفی آجری برجسته بوده بر زمینة آجری آن پنج آیة اول سوره طه است و در قسمت  فانی قاعده یا سكوی مناره به خط ثلث برجسته بر زمینة آجری كتیبه‌ای زیبا گچبری شده است. بر روی یكی از اضلاع قاعدة مناره بر زمینة آجری ساده، كتیبه‌ای شش سطری به خطر كوفی آجری برجسته موجود است كه بانی مناره را ابی الفتح بن محمد بن عبدالواحد الهوجهی و سال اتمام آن را 510 هجری تعیین می‌كند.

منارة گار

دهكدة گار كه مردم محل آن را «غار» هم نوشته شده است در 22 كیلومتری مشرق اصفهان در ساحل زاینده رود واقع شده، جزو بلوك برای آن است. به موجب كتبیة‌كوفی آجری كه در قاعدة مناره موجود است منارة گار در سال 515 هجری به وسیله یكی از شخصیتهای معروف محل به نام ابوالقاسم بن احمد كه در كتیبه او را «سید الرؤساء» خوانده، ساخته شده است. این مناره دارای میلة‌منفرد و مدوری است كه قسمت بالای آن فرو ریخته و بر روی پایة هشت گوشی استوار است. پایة منشوری مناره در بالا كمی باریكتر از پایین است و 8/4 متر ارتفاع دارد. در ورودی پلكان در جانب جنوب شرقی بدنة‌ فیلپایه یا سكو واقع و در محاذات سطح  سابق زمین قرار دارد. قطر دایرة  مناره در پایین 5/5 متر و در بالا 7/4 متر است. بلندی مناره با فیلپایة آن در حال حاضر رویهمرفته 21 متر می‌شود. در قسمت بالای مناره پنجرة بزرگ رو به قبله‌ای دیده می‌شود كه ایوانچه‌ای نیز دارد. زیر این پیش پای كوچك یا خروجی از یك قطعه مقرنس ساخته شده است. در این مناره كاشی وجود ندارد و ملاطی كه به كار رفته گچ و خاك است. غیر از قسمتی از پی آن كه نمایان شده، بقیة ساختمان وضع خوبی دارد.

كتیبة مناره كه در قسمت پایین آن و در ناحیة فوقانی قاعدة‌هشت ضلعی قرار دارد و به خط كوفی آجری برجسته به صورت معرق ساخته شده ، شامل یك سطر است كه به سال 515 هجری منتهی می‌شود. در زیر این كتیبه و در دو طرف فیلپایه با به كار بردن ملاطهای ضخیم و بندكشیهای گچی خطوط بنایی یا كوفی مربع ترتیب داده شده است. میلة این مناره از پایین تا بالا با پوشش ساده و یكنواختی تزیین یافته و آجرهایی كه به كار رفته تراش دارند و طوری روی هم چیده شده اند كه در تمام بدنه به خط بنایی بر زمینة شطرنجی آجری تكرار جمله «الملك لله» دیده می‌شود.

منارة سین

قریة سین در شش كیلومتری شمال گز واقع در اصفهان دارای یك مسجد و منارة‌ دوره‌ سلجوقی است. این مناره بنا بر فحوای كتبیة تاریخی آن به سال 526 هجری به اتمام رسیده است. در وسط ساقة این مناره پنجرة بزرگی رو به قبله وجود دارد. تنة این مناره به واسطة نشستی كه كرده از پنجره به بالا كمی خم شده، از این قسمت به بالا وضع ساختمان خوب و محوفظ مانده است. ورودی پلكان مناره در طرف جنوب شرقی قیلپایة هشت ضلعی ساخته شده است و كمی بالاتر از آن در بدنة خود میله مدخل دیگری وجود دارد. در قسمت بالای جانب جنوب شرقی پی این مناره لوحة كتیبه‌ای وجود دارد كه با آجر توی كار به طرح معرق نصب شده است. كتیبة مزبور شامل چهار سطر به خط كوفی ساده است كه در انتهای آن تاریخ ساخت مناره دیده می‌شود. نوك مناره كه آسیب دیده و خرابی پیدا كره است حاشیة كتیبة كوفی ساده‌ای دارد. كتیبة مزبور با كاشی فیروزه‌ فام به طور موزایی احداث شده، فقط قسمت خارجی آجرهایی كه حروف كتیبه را تشكل می دهد لعاب دارد. این كتیبه شامل آیة‌33 از سورة‌ فصلت است. آرایش روی بدنه طرح خاصی دارد. چنین به نظر می‌آید كه آجرهایی اریب، مارپیچی، و موجی پهلوی هم واداشته شده كه یك ردیف، ردیف دیگر را قطع می‌كند و این خطوط مارپیچ نقوشی با گلهای زیبا از خانه‌های مربع و یكسان، با زوایایی 45 درجه و مراكزی نمایان تشكیل می‌دهد.

فایل ورد 28 ص

قیمت فایل فقط 23,400 تومان

خرید

برچسب ها : مناره ها , مناره مسجد جامع دامغان , مناره ‌مسجد جامع كاشان , مناره مسجد پامنار زواره , مناره تاریخانه دامغان , مناره گار

نظرات کاربران در مورد این کالا
تا کنون هیچ نظری درباره این کالا ثبت نگردیده است.
ارسال نظر